

Chapter 6 (Solutions)

TIME

mathematics class 3

01

On Monday, Manish attended classes for 4h 15 min. He then attended his CCA for 1h 15 min. If he took 50 min to reach home at 3 p.m., at what time did he start schoo ?



1 h before 9.40 a.m. is 8.40 a.m.

He started school at 8.40 a.m.

David took 2h 10 min to walk from Town A to Town B. Ramesh took 35 min less to travel the same distance.

- (a) How long did Ramesh take to walk from Town A to Town B ?
 - (a) 24 min (b) 1 hr 35 min
 - (c) 1 hr 45 min (d) 2 h 15 min
- (b) What was the total time taken by David and Ramesh to travel from Town A to Town B ?
 - (a) 2 h 10 min 35 min
 - = 1 h 70 min 35 min
 - = 1 h 35 min

Ramesh took 1 h 35 min.

(b) 1 h 35 min + 2 h 10 min

= 3 h 45 min

The total time taken by them was 3 h 45 min.





Chapter 6 (Solutions)

mathematics class 3



Mary was supposed to meet her friend at exactly 7 p.m. She reached 5 minutes early according to her watch. However, she did not realise that her watch was actually 15 minutes slow. Her friend had reached the meeting place at 6.50 p.m. (correct time). How long did her friend have to wait before Mary turned up ?

7 p.m. $\xrightarrow{-5 \text{ min}} 6.55 \text{ p.m.}$

6.55 p.m. → 7.10 p.m.

Actual time when Mary reached was 7.10 p.m.

6.50 p.m. $\xrightarrow{+20 \text{ min}}$ 7.10 p.m.

Her friend had to wait for 20 min.





Chapter 6 (Solutions)

TIME



The movie 'Polar Penguins" was screened four times a day. The interval between any two timings was the same.

	Timings (p.m.)
Show 1	3.50 – 5.15
Show 1	5.35 – 7.00
Show 1	
Show 1	9.05 – 10.30

- (a) How long did each show last?
- (b) Fill in the correct timing for the third show.
 - (a) 3.50 p.m. $\xrightarrow{+1h 25 \text{ min}} 5.15 \text{ p.m.}$

(Note: The duration from 5.35 p.m. to 7.00 p.m. and from 5.35 p.m. to 7.00 p.m. and from 8.05 p.m. to 9.30 p.m. is also 1 h 25 min).

Each show lasted for 1 h 25 min.

(b) 5.15 p.m. $\xrightarrow{+20 \text{ min}}$ 5.35 p.m.

Hence, show 3 started at 20 min past 7.00 p.m. or 20 min past 7.00 p.m. or 7.20 p.m.

7.20 p.m. <u>+1h 25 min</u> → 8.85 p.m.

Show 3 lasted from 7.20 p.m. to 8.45 p.m.







Nitya had to clean 5 rooms. She started cleaning at 7.20 a.m. and finished cleaning all the rooms at 9.15 a.m. She took 15 min to clean the first room and an equal length of time to clean each of the remaining rooms.

- (a) How long did she take to clean the remaining rooms ? Give your answer in hours and minutes.
- (b) How long did she take to clean each of the remaining rooms ? Give your answer in minutes.
 - (a) 7.20 a.m. $\xrightarrow{+1h}$ 8.20 a.m. $\xrightarrow{+55 \text{ min}}$ 9.15 a.m

She took 1 h 55 min to clean the 5 rooms

She took 1 h 40 min to clean the remaining rooms

(b) 1 h 40 min = 60 min + 40 min

= 100 min

Number of remaining rooms \rightarrow 5 – 1 = 4

100 ÷ 4 = 25 min

She took 25 min to clean each of the remaining rooms

